Categories
EDU

Saptamana Verde Idei Plantare Reciclare

Pământul are nevoie de noi pentru plantare si reciclare
INSCRIE-TE AICI PENTRU ATELIER ONLINE

METODOLOGIE de organizare a programului „Săptămâna verde”
Aprobată prin ORDINUL nr. 6.755 din 6 decembrie 2023
publicat în Monitorul Oficial al României, nr. 1.127 din 14-12-2023.

„Săptămâna verde“ este un program care se desfășoară la nivel național, în acord cu prevederile raportului „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile“, elaborat de către grupul de lucru de la nivelul Administrației Prezidențiale, ale Strategiei naționale privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023-2030, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 59/2023, și ale Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 877/2018, cu modificările și completările ulterioare.

Programul are ca scop dezvoltarea atât a competențelor din curriculumul național, cât și a unor competențe complementare acestora de investigare inter- și transdisciplinară a realității înconjurătoare și formarea unor comportamente responsabile față de mediul înconjurător și este centrat pe obiectivele de învățare la vârsta antepreșcolară, respectiv pe nevoile de învățare ale preșcolarilor și elevilor, identificate la nivelul unității de învățământ.

 

 

Procesul instructiv-educativ se desfăşoară conform Curriculum pentru educaţie timpurie, aprobat prin OM nr. 4694/02.08.2019.

Programul este realizat respectând aceste particularităţi şi este compus dintr-o serie de activităţi care contribuie la dezvoltarea fiecărui copil.

Formarea de abilităţi şi deprinderi, acumularea de cunoştinţe şi aplicarea lor în diverse situaţii se realizează prin următoarele domenii experienţiale:

Domeniul limbă şi comunicare – unde se desfăşoară activităţi legate de limbaj şi scriere, povestiri, lecturi după imagini, memorări etc.

Domeniul ştiinţe – care include activităţi matematice şi de cunoaştere a mediului.

Domeniul om şi societate – axat pe activităţi practice şi educaţia pentru societate.

Domeniul estetic şi creativ – unde copiii învaţă să deseneze, coloreze.

Domeniul psihomotric – în care copiii desfăşoară activităţi de educaţie fizică şi sport, îşi dezvoltă abilităţi de motricitate fină şi dobândesc elemente de cunoaştere a anatomiei şi fiziologiei umane.

Activităţile pe domenii sunt alternate zilnic cu:
activităţi liber-alese, desfăşurate pe centre de interes organizate la nivel de grupă;
activităţi de dezvoltare personală;
activităţi de consolidare a cunoştinţelor şi deprinderilor dobândite în cadrul grădiniţei;
activităţi distractive şi recreative.

Activităţile desfăşurate la nivelul grupei mici sunt orientate spre socializare. Jocul are un rol esenţial, fiind principala metodă utilizată de cadrele didactice în activităţile comune. La această vârstă, copiii dobândesc o mare parte din abilităţi şi deprinderi, descoperă mediul înconjurător şi acumulează informaţii esenţiale.

Dezvoltarea comunicării orale;
Înţelegerea şi utilizarea corectă a structurilor verbale.
Programul contribuie la formarea unei baze solide de informaţii, priceperi şi deprinderi, esenţiale pentru performanţa